Ananas pomáhá hubnout

Sekce

Galerie

/gallery/ananas.jpg

Bromélie se obvykle pěstují jako pokojové květiny. Méně se už ale ví, že jejich nejslavnější představitel je rostlina s někdy i tříkilovými, sladce nakyslými, osvěžujícími plody - totiž starý dobrý ananasovník. Lahodná chuť získala ananasu mnoho ctitelů. Kamenem úrazu ale bývá, jak poznat jeho správnou zralost. Barva slupky o ní nevypovídá.

I zelený plod může být totiž dokonale vyzrálý. Spolehlivým vodítkem je proto pouze jeho výrazná sladká vůně. Nezralý ananas nevoní a obsahuje hodně kyselin. Přezrálý plod má zase sklovitou, nahnědlou dužninu a lehce zkvašené aroma.

Mnoho lidí také odradí loupání plodu. A tak se raději spokojí s výkroji, které je nepříjemné činnosti zbaví. U této formy prodeje se však vyplatí opatrnost.

„Na trh u nás přicházejí čerstvé ananasy ve dvou jakostních třídách a vždy se musí nabízet celé a zdravé. Krájení plodů je nepřípustné. Pokud by je chtěl někdo nabízet, šlo by už o prodej čerstvého upraveného ovoce, při němž se musí sledovat prodejní podmínky - například teplota prostředí nemá přesáhnout 5 °C,“ varuje ing. Jindřich Pokora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

V ananasu je významný podíl vlákniny, jež zrychluje střevní peristaltiku. Tím snižuje vstřebávání určitých složek potravy, například sacharidů a cholesterolu, a přispívá k prevenci srdečně-cévních nemocí. Zvětšuje také objem požité stravy, takže způsobuje i pocit sytosti.
foto: Právo/František Petrák

Sladká lékárna

Ananas obsahuje téměř 90 procent vody. Zbytek tvoří hlavně vitamíny, minerály, kyseliny podporující trávení a rozpustná vláknina. Významný je i podíl manganu, důležitého při tvorbě kostí, jenž také redukuje množství fibrinogenu, ohrožujícího zvýšenou krevní srážlivostí náš mozek a srdce.

„Ale naprosto jedinečný je vysoký obsah bromelainu. Jde o enzym příznivě působící na štěpení a následné vstřebávání i využití bílkovin. Tato protizánětlivá látka také zmírňuje otoky a záněty provázející artrózu, revmatoidní artritidu i křečové žíly a podporuje regeneraci tkání,“ upozorňuje na klady ananasových plodů nutriční terapeutka Věra Stejskalová.

Nápoje i hedvábí

Ananas si u nás nenašel širší cestu do slané kuchyně. V jeho jihoamerické domovině je kulinářská paleta daleko nápaditější. Kromě tepelných úprav dužniny se z plodů připravuje i víno chicha a pálenka nanaja.

Zpracování ananasu však nemíří jen do oblasti potravin, stranou nezůstávají ani listy rostliny. Obsahují totiž pevná vlákna, jež se spřádají na tzv. ananasové hedvábí, které slouží k výrobě jemných tkanin, jako je batist.

U nás se využívá především ve sladké kuchyni. Jak si s ním usnadnit práci, nám poradila Lucie Málková z pražské kavárny Déjá Vu Coffee & Sweet: „Ananas má být svěže žlutý a na omak ne moc tvrdý. Před použitím je dobré jej naporcovat, posypat moučkovým cukrem a zabalený ve fresh fólii nechat 10 minut odležet. Dužnina zjemní a zůstane šťavnatá.“

Na co si dát pozor

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Hledat

Náhodný obrázek