Nebezpečnější než CO2

Sekce

Galerie

Všichni se zatím nejvíce bojí oxidu uhličitého jako hlavního původce globálního oteplování, které může vyústit v rozsáhlé a zřejmě ničivé klimatické změny. Mnohem mocnějším plynem, který zadržuje teplo v zemské atmosféře, je ovšem metan.

Ten je až třiadvacetkrát silnější než oxid uhličitý a jeho molekula vydrží v atmosféře dvanáct let. Potom se rozpadne na oxid uhličitý a vodu. Koncentrace metanu stoupla od roku 1750, tedy od počátku průmyslové éry, o 150 procent ve srovnání s dlouhodobým průměrem za posledních 650 tisíc let, uvádí agentura Reuters s odvoláním na zprávu vypracovanou vědci z pověření Organizace spojených národů.
I když se jeho úroveň v ovzduší za poslední léta stabilizovala, jde podle odborníků jen o krátkodobou rovnováhu. Příčinou je zřejmě kácení obrovských ploch pralesních porostů, které jsou jedním z velkých přírodních zdrojů metanu.
Dalšími přírodními "výrobci" plynu složeného z uhlíku a čtyř atomů vodíku jsou oceány, bažiny, vyvěrající ložiska zemního plynu, permafrost a termiti. Z lidských činností se na jeho vypouštění podílejí nejvíce spalování fosilních paliv, dobytek, ovce, skládky, rýžová pole a lesní požáry.
A právě lidská činnost nejspíše poruší dočasnou rovnováhu, protože se bude těžit stále více zemního plynu a stoupne poptávka po rýži a masu. Očekává se rovněž tání permafrostu, neboli povrchově zmrzlé slupky půdy, a dále ustupování ledovců, které uvolní další plochy zemského povrchu produkujícího metan.

Vlastimil Milý
Zdroj: rozhlas.cz

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Hledat

Náhodný obrázek