Olivový olej pomáhá v léčbě

Sekce

Galerie

/gallery/olivaolej.jpg

Olivový olej je zdrojem řady důležitých látek a je prokázáno, že pokud je podáván denně v malém množství, dokáže snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Podle nejnovějších výzkumů však také omezuje pocit hladu a zvyšuje pocit nasycení. Lidé přidávající do svého jídla pravidelně kvalitní olej z oliv tak méně často trpí nutkáním k přejídání.

Olivový olej by se v budoucnosti mohl stát součástí léčby obezity z přejídání. Podle profesora Daniela Piomelliho z University of California se totiž při laboratorních pokusech se zvířaty prokázalo, že nenasycené mastné kyseliny z olivového oleje zvyšují pocit nasycenosti u živočichů.
Do mozku se dostává informace: tělo je nasycené, nejez!
Mastná kyselina olejová se ve střevech totiž mění na oleoyletanolamid (OEA). „Tento OEA aktivuje bílkovinný receptor startující jistý typ nasycenosti. Tento protein iniciuje sérii fyziologických pochodů, které vedou k aktivaci nervů ve střevech,“ tvrdí Piomelli.
A mozku se pak dostává rychle jasná informace: tělo je nasycené, přestaň jíst! „Zvířata pak skutečně konzumovala méně,“ tvrdí Piomelli o svých pokusech.
U lidí s poruchou příjmu potravy podporuje chuť k jídlu
Podle něj je důležitý především objev významu sloučeniny OEA. Pokud se podaří zvýšit její obsah ve střevech obézních, budou méně jíst a začnou hubnout. Naopak u lidí s poruchou příjmu potravy by zvýšením hladiny OEA mohlo dojít k podpoře chuti k jídlu.
Závěry studie byly publikovány v odborném časopise Cell Metabolism.

Zdroj: Famous.cz

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Hledat

Náhodný obrázek