Šéf General Electric

Sekce

Galerie

/gallery/Castel.jpg

O tom, proč jsou filmy či zdravotnictví perspektivnější než pojišťovnictví hovoří jeden z bossů 2. největší firmy světa General Electric.

Společnost se pochlubila čtyřprocentním růstem zisku ve druhém čtvrtletí letošního roku. Její čistý výdělek tak od dubna do června činil závratných 4,85 miliardy dolarů. Tržby se ve stejném období posunuly o devět procent vzhůru a dotkly se hranice 40 miliard.
Bill Castell, viceprezident General Electric a bývalý šéf divize GE Healthcare věří, že pokud rychlý růst firma udrží, poroste také cena akcií. "Zatím jsou podhodnocené," říká v exkluzivním rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.
A: Na počátku loňského července koncern General Electric reorganizoval svých jedenáct divizí do pouhých šesti. Jak se to projevilo?
Například rozhodování je nyní určitě rychlejší, ale to nebyl hlavní záměr. Divize se sloučily velmi logicky. Naše firma se podílela na většině olympiád v poslední době. Tehdy na tom pracovalo několik divizí: stavební, bezpečnostní a tak dále.
Nyní jsou tyto sdruženy tak, abychom mohli poskytovat zákazníkovi balíček služeb najednou. To je velký posun a určitě správným směrem. Totéž třeba platí o výrobě motorů pro různá odvětví, když jsme dali dohromady inženýry, kteří pracují na leteckých motorech a jakýchkoliv jiných motorech, hned byl vidět velký posun. Pojišťovny neměly smysl.
A: V rámci reorganizace prodala loni na podzim GE své pojišťovací aktivity. Proč?
Nebyl to snad dostatečně výnosný byznys - zvlášť teď, když rostou ceny pojistného? Z hlediska dlouhodobé strategie růstu to pro nás není růstový obor. Vybrali jsme si strategické obory, které jsou pro nás důležité a do nichž chceme investovat. Zdravotnictví nebo bankovnictví má velkou perspektivu. Tu jsme však u pojišťoven neviděli.
A: Heslem GE je také být ve svých oborech na prvním nebo druhém místě. Pak je prodej pojišťoven logický, ale co zábavní konglomerát NBC Universal, ten na žebříčku v poslední době klesl...
Je pravda, že zejména televizní stanice si teď pohoršily, ale například filmová studia Universal Pictures si vedou velmi dobře. Navíc v zábavním průmyslu si NBC po dvacet let udržovala vedoucí pozice, takže teď krátkodobý propad rozhodně není důvodem k prodeji. Vůbec o něm neuvažujeme. Naopak naším cílem nyní bude zlepšit pozici NBC, aby se opět dostala na vrchol Kromě toho strategie první nebo druhá se už pokud já vím nebere v GE tak vážně, nyní je důležitější ziskovost.
A: Když mluvíte o ziscích, ty rostou rozhodně závratně, ale akcie tento trend nekopírují, proč tomu tak podle vás je?
V zásadě je to těžko vysvětlit. Nicméně věříme, že pokud udržíme osmiprocentní růst tržeb a dvoumístný růst zisků delší dobu, čímž bude jasné, že naše firma setrvale roste rychleji než celosvětové hospodářství, bude to pro investory dostatečně přesvědčující důkaz. Pak už naše akcie nebudou podhodnocené. Technika zachrání životy
A: Původně jste začínal u výzkumu vakcín ve firmě, která se stala později součástí dnešního farmaceutického obra GlaxoSmithKline. Donedávna jste byl šéfem divize zdravotnické technologie GE Healthcare. Jak se v poslední době mění zdravotnický průmysl?
Postupuje velmi rychle dopředu. Digitální technologie ve zdravotnictví umožňují zázraky. Není již třeba několik po sobě jdoucích vyšetření, nyní to jde provést najednou. Nebo dokonce při jediném vyšetření se zjistí věci, na něž původně pacient nebyl testován.
To posouvá zdravotnictví od dřívějšího léčení výhradně podle symptomů, kdy se vše řešilo jen podle toho, co řekl pacient. Tedy podle toho, kde řekl, že jej bolí nebo píchá. Nyní je skutečně možné onemocněním lépe předcházet.
A: Takové technologie jsou však jistě drahé. Mohou si je dovolit méně rozvinuté státy, dejme tomu Afrika?
Začnu obráceně. Samozřejmě největší peníze dávají na zdravotnictví evropské země, Japonsko a Spojené státy. Nemohou si dovolit je příliš krátit, protože by to vyvolalo velmi negativní reakci veřejnosti. V poslední době ale jejich politiku přebírají i rozvíjející se ekonomiky, jako je Čína nebo Indie. Ty nás ostatně samy oslovily, abychom jim pomohly s budováním kvalitní zdravotní péče. Obě cítí tlak veřejnosti, že za své daně, chce kvalitní péči.
A teď se vrátím k Africe. Tam jsou samozřejmě státy, které si nemohou dovolit ani vakcíny proti velmi jednoduchým nemocem, jako jsou neštovice, nemají na prášky proti malárii a podobně. Tím pádem samozřejmě jsou pro ně digitální diagnostické přístroje drahé.
Nicméně ve spolupráci s tamními vládami se GE, ale i jiné firmy, snaží přijít na řešení jejich zdravotnických potřeb tak, aby to finančně zvládly.
A: Trendem ve světě jsou elektronické zdravotní karty. Podporujete je?
Rozhodně ano. Například ve Velké Británii do tohoto systému investují 20 miliard liber, a ne bezdůvodně. Technologie jdou tak rychle kupředu, že díky například internetu nebo i mobilnímu telefonu pak bude přístup k datům pacienta po celém světě. A nejen to, pomocí mobilu v zásadě už nyní může doktor sledovat stav pacienta na konkrétních ukazatelích. Až se to rozšíří přinese to velké úspory zdravotnictví. Tak mohou být pacienti léčeni doma.
Doktor na dálku monitoruje jejich stav a v akutních případech jede za nimi nebo je nechá převézt. Navíc pacient bude tak rychle moci jen zadáním čárového kódu léku do telefonu zjistit, zda není třeba na některé látky v preparátu alergický. Já mám za manželku doktorku, ale takto může mít doktora doma v zásadě každý.
A: Podstoupil jste taková moderní vyšetření, o jakých jsme hovořili, vy sám?
Všechna rozhodně ne, například vyšetření mozku. Ale jinak mi podobná vyšetření v zásadě zachránila život. Můj lékař při jedné prohlídce zjistil, že mám kardiovaskulární potíže.
Mimochodem srdeční nemoci jsou nyní největším problémem současného světa. U mě na to přišel natolik včas, že stačí, abych bral pár prášků na cholesterol a hlídal si váhu a mé srdce se zlepšuje. Kdyby se na to přišlo dejme tomu nyní, musel bych během pár měsíců shodit třeba dvacet kilo a nemohl bych se věnovat své práci natolik, nakolik bych chtěl.
Zdroj: Aktuálně.cz

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Hledat

Náhodný obrázek