US ekonomika: 19 důvodů k obavám

Sekce

Galerie

Většina Američanů, a s nimi řada investorů po celém světě, se domnívá, že americká recese stejně jako ty v minulosti postupně odezní a brzy přijde další období ekonomického růstu a prosperity. Někteří však tento názor nesdílejí. Jedním z nich je Michael Snyder, editor serveru theeconomiccollapseblog.com. Podle něj americkou ekonomiku vtahuje černá díra, ze které se ekonomika už nikdy zcela nedostane. Pojmenoval 19 důvodů.

1. Druhá vlna problémů s hypotékami

Pamatujete si obrovskou záplavu nesplacených hypoték v letech 2007 a 2008, které způsobily největší finanční krizi od 30. let minulého století? Jsme na cestě k „druhé vlně“ a není jednoduché se jí vyhnout. Mnoho hypoték bude nově splatných v roce 2010 a když vzroste míra splátek, lidé si je opět nebudou moci dovolit.

2. Tvrdé podmínky pro úvěry

Federální správa pro bydlení požaduje, aby bylo u nových hypoték složeno na začátku více v hotovosti a aby žadatelé s nízkou bonitou zaplatili celou částku. Federální správa pro bydlení nyní ručí za 30 procent všech hypoték a 20 procent refinancovaných úvěrů. Vyšší standardy povedou k nižšímu potenciálnímu počtu žadatelů. Na trhu s nemovitostmi bude proto málo kupujících, což se může odrazit v dalším propadu cen.

3. Problém najít práci

Ve spojených státech začíná být těžké najít práci. Celkem 6 130 000 lidí bylo v prosinci 2009 více než půl roku nezaměstnaných. Je to vůbec nejhorší číslo od roku 1948, kdy americká vláda začala tuto statistiku zpracovávat. Je to více než dvakrát tolik co v prosinci 2008. Jakmile Američané přijdou o práci, je pro ně při současných podmínkách velmi těžké najít novou.

4. Chronická nezaměstnanost

V prosinci 2009 bylo 929 000 chronicky nezaměstnaných – jsou to lidé, kteří vzdali veškeré snahy najít si práci. Jde také o rekordní údaj od roku 1949, kdy začala být tato statistika evidována. Mnoho Američanů vzdalo snahu najít si práci a jsou nezaměstnanými.

5. V některých městech vládne ekonomická deprese

Některá města v USA se už nacházejí ve stavu ekonomické deprese. Například starosta Detroitu odhaduje, že skutečná míra nezaměstnanosti v jeho městě se přibližuje k 50 procentům.

6. Firmy jdou za levnou pracovní silou

Po celá desetiletí se političtí vůdci snažili prosazovat globální ekonomiku a zdůrazňovali její pozitivní roli pro Ameriku. Ale američtí zaměstnanci teď musejí o nová pracovní místa soupeřit na globálním trhu, protože chamtivé společnosti hledají levnou pracovní sílu všude po světě. Miliony pracovních míst byly už přesunuty mimo Ameriku. Dle ekonoma Allana S. Bindera z Princeton University bude do roku 2030 možno přesunout 22 až 29 procent všech současných pracovních pozic.

7. Větší ztráta pracovních míst než v roce 2001

V průběhu recese v roce 2001 ztratila americká ekonomika 2 procenta pracovních míst a trvalo další 4 roky, než se tato mezera na trhu zaplnila. V současnosti ztratila ekonomika kolem 5 procent pracovních míst a v nejbližší době nelze čekat žádné zlepšení.

8. Docházejí fondy pro nezaměstnané

Vysoká míra nezaměstnanosti zatěžuje fondy pro nezaměstnané. V současnosti se již položilo 25 státních pojišťovacích fondů. Americké ministerstvo práce očekává, že dalších 15 státních fondů pravděpodobně do dvou let zkrachuje, případně bude na udržení činnosti potřebovat vydatné vládní půjčky.

9. Poukázky na jídlo

37 milionů Američanů dostává poukázky na potraviny. Každým dnem vzroste jejich počet o 20 tisíc. Spojené státy se pomalu stávají zemí se sociální péčí.

 10. Přibývá bankrotů

Raketově roste počet lidí, kteří chudnou. V loňském roce vyhlásilo osobní bankrot 1,41 milionu Američanů, což představuje meziročně 32procentní nárůst.

11. Konec dolaru jako rezervní měny

Amerika si po celá desetiletí užívala finanční stability, když byl dolar považován za nejdůležitější světovou měnu. Nyní dochází ke změně a cizí země se odvracejí od dolaru. Například ruská centrální banka oznámila, že bude nakupovat kanadské dolary ve snaze diverzifikovat svoje rezervy.

12. Jednotlivým státům hrozí bankrot

Některé americké státy jsou ve špatné finanční situaci. Například Alabama nebo Kalifornie jsou na pokraji bankrotu.

13. Chybí peníze na penze

Amerika čelí velké krizi penzijního systému. Téměř všechny veřejné a soukromé penzijní fondy jsou velmi podfinancovány. A s přírůstkem milionů nových důchodců z takzvané „babyboom“ generace není možné všechny tyto závazky splnit.

14. Sociální zabezpečení a zdravotnictví

Sociální a zdravotní výdaje nejsou pod kontrolou. Se silnými ročníky, které se chystají na odchod do důchodu, lze čekat, že se situace ještě zhorší. Tito senioři nebudou moci obdržet péči, která by jim náležela.

15. Vládní dluh se dostává mimo kontrolu Pomůže zase americká vláda? Od roku 2006 vzrostl vládní dluh o dalších 50 procent na 12,3 bilionu dolarů.

16. A ještě přibývají další dluhy

Poučila se americká vláda z chyb? Ne! Demokraté aktuálně navrhli, aby si federální vláda vypůjčila další 2 biliony dolarů k pokrytí výdajů, což by zvýšilo celkový dluh na 14,3 bil. USD.

17. Daň z příjmu právnických osob – pokles

S tím, kolik firem má finanční problémy, klesají i příjmy státní pokladny. Výtěžek z daně z příjmu právnických osob v roce 2009 meziročně poklesl o 55 procent.

18. Kde se berou všechny peníze?

Kde shání americká vláda peníze? Samozřejmě od americké centrální banky – ta koupila v roce 2009 přibližně 80 procent všech vládních dluhopisů. Jinými slovy by se dalo říct, že je americká administrativa financována obřím Ponziho schématem.

19. Riziko inflace

Nebezpečná záplava amerických dolarů od centrální banky a federální vlády může skončit zničením hodnoty dolaru a zničením všech naspořených peněz. Čím více je dolarů v oběhu, tím menší mají cenu.

Autor: Vladimír Hobza

Zdroj: investicniweb.cz

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Hledat

Náhodný obrázek