21.02.2009 [16:11], admin, zobrazeno 3852×
Vajíčka jsou zdravá a krevnímu tlaku prospívají. Podle kanadských vědců obsahují především smažená vajíčka sloučeniny, které fungují stejně jako ACE inhibitory – léky používané na vysoký krevní tlak.
Ve vajíčkách byly objeveny peptidy, které snižují krevní tlak. A když se spojí závěry studie, že vajíčka neovlivňují vysokou hladinu cholesterolu v krvi a této studie, že snižují krevní tlak, pak již nelze popřít, že jsou vajíčka opravdu velmi zdravá.
Vejce by se měla jíst denně.
Studie odborníků z University of Alberta byl publikován v únorovém čísle magazínu Agricultural and Food Chemistry. Ťien-pching Wu a Kaustav Majumder z Edmontonu tvrdí, že vajíčka by měla být součástí téměř každodenního jídelníčku člověka. Jsou totiž bohatým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, řady vitaminů a dalších nezbytných živin.
Navíc vejce obsahují peptidy, které fungují při snižování krevního tlaku jako ACE inhibitory. Přitom ze všech kuchyňských úprav mají nejvyšší obsah těchto účinných peptidů vajíčka smažená.
Zdroj: Famous.cz